Czarny Piątek 23.03.2018 r. w Olsztynie

Czarny Piątek - Czarny Protest.

W piątek 23 marca 2018 r. o godz. 17 w Olsztynie protestujemy pod Sceną Staromiejską w obronie praw Kobiet.

Sojusz Lewicy Demokratycznej jest jedyną partią, która dwa razy przeprowadziła przez Sejm liberalizację prawa do aborcji.

- 1993 r. : SLD głosuje przeciwko tzw. kompromisowi aborcyjnemu

- 1994 r. : Głosami SLD, UP i większości UW Sejm liberalizuje ustawę antyaborcyjną. Ustawę wetuje prezydent Wałęsa. Do odrzucenia weta zabrakło 41 głosów.

- 1996 r.: SLD SLD, UP i większości UW Sejm liberalizuje ustawę antyaborcyjną (dopuszczalna aborcja z przyczyn społecznych). Prezydent Kwaśniewski ją podpisuje. Ustawa trafia do Trybunału zaskarżona przez senatorów prawicy. TK jest podzielony 6 do 6. Jednak przeciwko ustawie głosuje prezes Zoll, a w przypadku remisu głos prezesa przesądza o wyroku.

- Lata 2001-2005 – Żaden projekt obywatelski w sprawie liberalizacji aborcji nie był rozpatrywany.

- Lata 2010, 2012 – Projekty liberalizacji ustawy antyaborcyjnej zgłaszane przez SLD (dopuszczalna aborcja z przyczyn społecznych).

- 2016 r. działacze SLD czynnie uczestniczą w zbieraniu podpisów pod obywatelskim projektem ustawy „Ratujmy Kobiety”.

- Październik 2016 r. SLD składa do sejmowej Komisji Petycji projekt ustawy ustawy „O planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży”, która zakładał zliberalizowanie przepisów o aborcji, w tym możliwość przerwania ciąży w pierwszym trymestrze na wniosek kobiety. Projekt obejmował również finansowanie in vitro z budżetu państwa, kwestie opieki nad kobietą w ciąży, przez edukację seksualną począwszy od szkoły podstawowej, a także zwiększenie dostępności do antykoncepcji poprzez finansowanie jej przez NFZ. Komisja odrzuciła projekt również głosami posłów Nowoczesnej i PO.

- 2017 r. SLD oficjalnie wchodzi do Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej Ratujmy Kobiety 2017, której projekt zakładał przywrócenie kobietom pełnych praw reprodukcyjnych, prawo do legalnego przerwania ciąży do dwunastego tygodnia, jak też zapewnienie rzetelnej edukacji seksualną w ramach programu szkolnego oraz łatwy i darmowy dostęp do antykoncepcji, w tym przywrócenie antykoncepcji awaryjnej bez recepty. Projekt regulował również stosowanie klauzuli sumienia przez lekarzy-ginekologów.