Bydgoszcz. Jest deklaracja o utworzeniu wydziału lekarskiego na PBŚ

W miniony piątek, 24 lutego Bydgoszcz obiegła sensacyjna i niespodziewana wiadomość. Podczas otwarcia nowego budynku dydaktycznego Politechniki Bydgoskiej, z udziałem ministra edukacji i nauki P. Czarnka ogłoszono o dzień wcześniejszą uchwałę senatu uczelni, że w jej strukturze powstanie wydział kształcący kadrę medyczną.

Po raz pierwszy o pomyśle utworzenia w Bydgoszczy wydziału lekarskiego przy którejś z niemedycznych uczelni bydgoskich dziennikarze, a za nimi mieszkańcy usłyszeli podczas konferencji prasowej zorganizowanej 6 lutego 2023 r. Bydgoszcz. Czy powstanie samodzielny wydział lekarski? (lewica.org.pl) przez posła lewicy Jana Szopińskiego i radnego Rady Miasta Bydgoszczy prof. dr n. m. Macieja świątkowskiego.

Tak sensacyjnego tematu nie mogło zabraknąć w niedzielnym programie TVB „Punkt wyjścia”, prowadzonym przez redaktora Kamila Kaczmarka. Gośćmi programu był poseł Jan Szopiński i szef  Komitetu Stałego Rady Ministrów, bydgoszczanin minister Łukasz Schreiber.

J. Szopiński: – W Polsce brakuje 70 tysięcy lekarzy. Najpierw powstała ustawa umożliwiająca tworzenie kierunków medycznych na uczelniach zawodowych. Jest obecnie 25 uczelni w Polsce, w których uruchomiono kształcenie medyków (W Warszawie – 25 uczelni, w Lublinie – od października kształcić medyków będzie Katolicki Uniwersytet Lubelski).

Ja się bardzo cieszę z ogłoszonej decyzji senatu Politechniki Bydgoskiej. To my z prof. M. Świątkowskim wystosowaliśmy na początku lutego br. apel do ministerstw zdrowia i nauki o uwzględnienie jednej z bydgoskich uczelni. Pokazaliśmy, gdzie są pieniądze z budżetu, pokazaliśmy miasta i uczelnie, gdzie kierunki medyczne są dofinansowane. Ja rozumiem, że to u panów w środowisku PiS wywołało  pewną nerwowość, bo zarzucono nam, że piszemy do ministra, a nie rozmawialiśmy z rektorami uczelni. Myśmy odwrócili sytuację – zapytaliśmy rząd, jakie pieniądze może otrzymać Politechnika Bydgoska lub UKW lub inna placówka na utworzenie tych kierunków?

Jesteśmy zadowoleni, że rząd w postaci deklaracji pana ministra Schreibera tak szybko zareagował na nasze pismo.

Prowadzący program z niedowierzaniem odniósł się do tych argumentów, gdyż niemożliwe byłoby, by w trzy tygodnie i minister i senat Politechniki podjęli takie decyzje?

– A słyszał pan redaktor – ripostował J. Szopiński – by przed nami ktoś w tym województwie pokazał, gdzie są pieniądze i szanse na utworzenie wydziału lekarskiego w Bydgoszczy?

Minister Schreiber pozytywnie odniósł się do inicjatywy polityków Lewicy i PO oraz zwołanie  konferencji prasowej, ale prosi teraz o realne wsparcie dla Politechniki władz samorządowych miasta i województwa, gdzie współrządzą obecnie partie PO i  Lewicy.

– A ja zaapeluję do pana, panie ministrze – mówił J. Szopiński. KUL otrzymał z budżetu 90 mln zł na utworzenie kierunku lekarskiego od przyszłego października, Uniwersytet Warszawski otrzymał 60 mln zł. Spodziewam się, że oprócz gadania, że „otwieramy”, za chwilę z budżetu państwa Politechnika Bydgoska otrzyma takie same pieniądze.

– Co teraz, jaka kolejna decyzja może popchnąć dalej sprawę utworzenia wydziału lekarskiego? – pytał dziennikarz.

– Pieniądze! – odpowiedział minister Schreiber.

– Nie musimy nawet zmieniać budżetu – wtrącił poseł Szopiński. Pan minister dobrze wie, gdzie są pieniądze**.

Dziennikarz optymistycznie podsumował temat – (…) czyli miejmy nadzieję, że już w przyszłym roku ruszy kierunek lekarski w Bydgoszczy (oczekiwanie na „tak” ministra, z szerokim uśmiechem)

– Spokojnie! – chłodzi nastrój minister. – Wszyscy mamy nadzieję, ale realnie może to być nie przyszły rok akademicki, ale kolejny, bo to jest gigantyczna ilość prac, które trzeba podjąć.

No tak! Słowo się rzekło, kobyłka u płota!

** W liście do ministrów zdrowia i nauki J. Szopiński i M. świątkowski pisali: – (…) zwracamy się o określenie możliwości i warunków przyznania w 2023 roku obligacji skarbowych na utworzenie wydziału lekarskiego w Bydgoszczy (…)

"Punkt wyjścia" TVB, 25 lutego 2023 r.   https://bydgoszcz.tvp.pl/49713640/punkt-wyjscia

Opr. nim, 26 lutego 2023 r.